موزه تعاملی ایرانک از معدود موزههای تعاملی(interactive) و در حال فعالیت برای کودکان در ایران است. این موزههای آموزشی_تفریحی که امروزه در جهان بسیار پرطرفدار شدهاند برای همه افراد در سنین مختلف مناسب هستند.
موزه ایرانک موزهای برای کودکان و بزرگسالان
در موزه تعاملی کودکی ایرانک بازدیدکنندگان از طریق تعامل با اشیاء و محیط به کسب تجربه و دانش میپردازند. یادگیری در موزه تعاملی برخلاف موزههای سنتی تجربهای شیرین و سرگرمکننده است. در موزههای سنتی بازدیدکنندگان به عنوان تماشاگر نقشی منفعل دارند اما در موزههای تعاملی نقش آنها فعال است و در ساختن تجربیات یادگیری مشارکت میکنند.
تجربه و مشارکت کودکان در موزه ایرانک
کارکنان موزه در کنار نمایش آثار، فعالیتهای متنوعی طراحی میکنند و به بازدیدکنندگان اجازه میدهند به جای دنبال کردن یک مسیر از پیش تعیین شده در موزه به کشف و کاوش بپردازند. بازدیدکنندگان ضمن شنیدن داستان اشیاء از طریق حواس چندگانه دیگر مثل لمس کردن آنها ایدههای جدیدی را بررسی میکنند.
انتخاب مسیر موزهگردی توسط کودکان
شیوههای تعامل در موزه ایرانک
از جمله شیوههای تعامل در موزه ایرانک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. داستانخوانی اشتراکی
2. نمونهسازی از اشیاء موزه با مشاهده و کار عملی
3. امکان دستکاری موضوعات یادگیری
4. بازی
6. گفت و گو و پرسش و پاسخ
مشارکت کودکان ، بحث گروهی و یادگیری به شیوه کشف مشترک تاثیرگذارتر و ماندگارتر است. فعالیتهای موزه ایرانک مبتنی بر ارتباط موثر و حضور فعال است. ازین طریق کودکان به تبادل احساسات، ایدهها و تجربیات خود میپردازند و عزت نفس بالاتری پیدا میکنند.
بیشتر بخوانید: کتابخوانی اشتراکی و کتابهای تعاملی
قصهگویی تعاملی ترب از جبار باغچهبان
ساختن نمونههای عروسک قدیمی توسط کودکان
تاثیر موزههای تعاملی بر رشد کودکان
بازی در رشد کودک نقشی حیاتی دارد. کودک با انجام بازیهای گروهی مهارت شناختی، جسمی و اجتماعی خود را گسترش میدهد. در کارگاههای مختلف موزه ایرانک بازیهای مناسب هر گروه سنی تدارک دیده شده تا از طریق تحرک و فعالیت بدنی هوش حرکتی کودک افزایش پیدا کند. علاوه بر این کودکان نقشهای رهبری را در بازیها تجربه میکنند و یاد میگیرند نوبت را رعایت کنند و بیشتر با همسن و سالان خود ارتباط برقرار کنند. این موارد به افزایش رشد اجتماعی و عاطفی آنها میانجامد.
بیشتر بخوانید: شناخت از طریق بازی
اجرای نمایش خلاق با همراهی کودکان
تورهای موزهگردی اغلب گفتو گومحور است؛ به شکل پرسش و پاسخ انجام میشود و کودکان در آن مشارکت فعال دارند. گروههای سنی بالاتر میتوانند مسیر مورد علاقهشان را انتخاب کنند و برای دیگران روایت کنند. ارتباط کلامی و استفاده از الگوهای گفتاری متنوع به افزایش هوش کلامی کودکان کمک میکند.
گفتو گو و پرسش و پاسخ در موزه ایرانک
فضای موزه ایرانک به گونهای طراحی شده که تخیل و کنجاوی کودکان را به کار بیندازد. کودکان در محیطی امن میتوانند به خواندن کتاب، بازی با پازل و جورچین و ... بپردازند. ارتباط موثر بسته به شخصیت هر کودک روشهای متفاوتی دارد. خوشبختانه در موزه ایرانک شرایط طوری فراهم شده تا کودکان با روحیات مختلف بدون ترس از انتقاد، نظرات خود را بیان کنند و با همدلی تسهیلگران مواجه شوند.
موزه ایرانک : آموزش و آگاهی